59857373_808396202881040_6473235495756234752_n

Min totale CO2-udledning

Jeg synes nogle gange, at snakken om vores CO2-udledning kan være enormt high-level og svær at relatere til. Vi skal nedsætte vores CO2-udledning ved blandt andet at nedsætte vores forbrug, men hvordan kan vi egentlig gøre det som forbrugere?

Den nemme løsning er at sige at vi som individer alligevel ikke kan gøre noget. At vi som lille Danmark ikke kan gøre noget. Jeg har snakket en del med venner og familie om dette – og der er overraskende mange som netop nævner, at den forskel vi gør som enkelte forbrugere er enormt lille, og at det jo i virkeligheden er Kina og USA, der skal ændre deres industrier og deres vaner.

Og ja, de store økonomier har et stort ansvar. Men jeg nægter simpelthen at se sådan på det.

Hvis vi skal ændre vores samlede CO2-udledning som et “global community”, så kræver det også, at jeg selv som individ ændrer mig. At vi alle sammen tænker anderledes omkring vores forbrug – og ikke kun tænker, men også agerer anderledes.

Med denne post vil jeg forsøge at se på vores CO2-udledning fra et globalt perspektiv hevet ned på mit eget individuelle perspektiv for at se på, hvad jeg selv som forbruger har gjort, og hvad jeg kan gøre i fremtiden for at jeg også yder mit bidrag.

 

Den globale CO2-udledning

 

Skal vi undgå at opvarme kloden mere end 2 grader pre-industrial level inden 2050, så kræver det, at alle verdens borgere i gennemsnit udleder intet mere end 1,5 tons CO2 per år. Dette tal er dog ikke særlig præcist.Det er ét stykke “fakta”, som vi relativt nemt kan finde frem til.

Der er dog enormt mange mangler i det tal: hvad dækker de 5 tons over? Er det kun vores eget individuelle forbrug? Dækker det også over de delte CO2-udledninger, vi har blandt andet gennem vores velfærdssystem og vores infrastruktur – altså hospitaler, veje, skoler osv.? Hvad med industrierne?

Der er en masse mangler ved dette tal, og det er et tal der er svært at gennemskue. Men for eksemplets skyld, så lad os tage de 1,5 tons CO2 som udgangspunkt.

 

Danmark: er vi et grønt foregangsland?

 

Danmarks mål er at være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Og vi er godt på vej – faktisk lå Danmark i 2017 i toppen af listen af en rapport omkring udvikling af grønne teknologier.

Okay, fedt. De kloge forskere og udviklere i Danmark er nogle af de bedste i verden, og vores grønne teknologisektor er top-notch. Grønt checkmark til vikingerne ✅

Men som danskere er vi faktisk nr. 7 på listen over dem, der udleder mest CO2 per indbygger.

Vi udleder faktisk ca. 17 tons CO2 per indbygger.

Til sammenligning udleder en gennemsnitsperson fra Tanzania 0,1 ton CO2/år.

Og hvorfor er vi så det, hvis vi er så gode til grøn energi? Det er fordi vi har en vanvittig høj levestandard og et mega højt forbrug.

 

Hvor meget udleder jeg selv?

 

Jeg har taget tre forskellige tests – udviklet af hhv. World Wildlife Fund, Carbonindependent.org og FN’s Carbon Offset Platform. Ved hver af dem får jeg nogenlunde det samme resultat – +/- 1-2 tons CO2/år, afhængigt af hvordan det hele regnes ud og om testen inkluderer det “fælles danske CO2-budget” som følge af hospitaler, uddannelsessystemer, infrastruktur osv. Jeg kunne godt tænke mig en mere præcis udregner, men jeg tænker at gennemsnittet af de tre er et fint udgangspunkt for nu.

Jeg kan godt lidt World Wildlife Funds quiz, da man bare skal svare på nogle relativt simple spørgsmål inden for fire kategorier, hvorefter den fortæller én, hvor meget CO2 man udleder som forbruger. 

Denne udregner deler vores individuelle forbrug op i fire kategorier:

 • Home
 • Food
 • Travel
 • Stuff

 

Som du kan se, udleder jeg ifølge WWF ca. 12,9 tons CO2/år. Det her er så uden det antal, der bør lægges til i form af vores “fælles danske CO2-budget”. Det er ifølge Concito ca. 5 tons CO2 per indbygger per år i Danmark – dvs. jeg udleder lige under 18 tons CO2/år.

Det er jo alt for meget!

Jeg udleder ikke kun 15 gange så meget CO2/år som en gennemsnitlig borger i Indien – jeg udleder faktisk også en smule mere end den gennemsnitlige dansker.

Bæ.

Men okay! Det første skridt er at erkende, at jeg opfører mig som en kæmpe klaphat over for de kommende generationer. Dårlig samvittighed? Tjek.

Mens jeg så plejer min dårlige samvittighed kan jeg jo passende begynde at se på, hvor jeg kan forbedre mig. Som det også kan ses af mit diagram, lever jeg et relativt simpelt liv når det kommer til mad og forbrug af produkter og services. Lad mig starte med først at se på, hvordan min hverdag ser ud – og derefter se på, hvad jeg kan ændre.

Mine to store syndere er “home” og “travel”. Du får lige her en kort recap af min hverdag inden for de forskellige kategorier.

 

Sådan ser min hverdag ud

 

Food:

Jeg har ikke spist kød i 9 år, udover at jeg for et par år siden begyndte at spise økologisk/fritgående fjerkræ, som jeg spiser max 1 gang om måneden. Generelt lever jeg derfor vegetarisk. Jeg elsker dog mælkeprodukter, som jeg så småt prøver at fase ud. Jeg er startet med at skifte mælken ud med havremælk (som jeg i øvrigt også skal have tjekket udledningen af). Jeg spiser måske ude 1 gang om ugen, og laver mad derhjemme resten af ugen. Frokost får jeg på arbejdet som del af en frokostordning, der heldigvis er ret opmærksom på, at kød ikke er det fedeste for miljøet.

 

Travel:

Rejse er min store synder. Jeg har en kæreste der bor i Holland, så derfor rejser jeg næsten en gang om måneden derned – i fly. Og så ELSKER jeg at rejse og møde nye mennesker fra andre kulturer. For lidt over et år siden var jeg i Kenya og Tanzania, sidste sommer var jeg i Rusland for blandt andet at se VM, og for et par måneder siden bestilte jeg en tur til Georgien med en veninde.

Nu har jeg altså købt billetten – men jeg har virkelig dårlig samvittighed over det, og jeg kæmper egentlig med at jeg, selvom jeg sidder her og skriver denne her post, stadig har tænkt mig at tage til Georgien. Anyways, hvad jeg gør i fremtiden hører til i næste post.

Ift rejse i min hverdag cykler jeg alle steder. Jeg har ingen bil, og er sjældent at finde på s-toget eller i bussen, da jeg hader offentlig transport. Eneste undtagelse er når jeg tager i lufthavnen – og om sommeren cykler jeg derud.

 

Home:

Faktorerne i hjemmet er:

 • Isolering
 • Varme
 • El
 • Gas

Denne her er lidt mere kompliceret, og jeg føler mig lidt som en noob når jeg ikke bare ved alle de her ting – men anyways, vi skal jo starte et sted. Miss independent, jeg skal jo vide hvordan alt det her virker alligevel.

Jeg har gennem min elregning fundet ud af, at min lejlighed bruger fjernvarme leveret af HOFOR. Gennem HOFORS Miljødeklaration for fjernvarme i Hovedstadsområdet har jeg så fundet ud af, at den “CO2-neutrale” andel af brændsler i 2017 var 65%. Det indsatte jeg blandt andet i FNs udregner (se nederst i posten).

Derudover ved jeg, at jeg har dobbeltisolerede vinduer. Det ved jeg fordi der er to lag glas! Hurra for mig, at jeg lige ku gennemskue det.

Det er egentlig primært på grund af togene der suser forbi uden for mit vindue, men det er nu også handy nok ift. isolering (har jeg fået af vide).

Jeg graver lidt dybere i boligen i en senere post – for nu vil jeg anbefale at se på sparenergi.dk, hvor du kan se data på din bolig og få tips til hvordan du kan gøre den mere energivenlig.

 

Stuff:

“Stuff” dækker over tøj, beauty, elektronik, møbler, TV, og internet.

Jeg har ikke et særlig stort behov for at have fancy og nyt tøj på – så jeg køber måske i alt 7-8 stykker nyt tøj/år. Jeg har forsøgt at sætte det ned en smule allerede, og det er lykkedes mig nok at reducere mit tøjbehov med omkring 30%. Jeg arver engang imellem tøj fra venner og familie, som ikke vil have deres tøj længere, og så får jeg måske en trøje eller to i julegave. 

Min mor har en ret nice stil, så engang imellem falder der en gammel sej kjole fra Nordjylland ned i min taske på vej hjem fra besøg hos min mor.

Derudover bruger jeg blandt andet shampoo bars i stedet for at købe almindeligt shampoo, og jeg bruger ikke rigtig andet end det i mit hår. Generelt har jeg ikke rigtigt nogen beauty produkter, da jeg ikke går med makeup andet end en mascara til hverdag.

 

Så hvad nu?

I min næste blog post går jeg lidt i dybden med hvad jeg har tænkt mig at gøre for at reducere min CO2-udledning. Alt jeg kan sige for nu er, at jeg nok kommer til at tage nogle halvdrastiske beslutninger i forbindelse med flyrejser.

Stay tuned! #progressnotperfect

Denne post er baseret på tre forskellige tests:

 1. WWF How big is your environmental footprint?

 2. United Nations Carbon Offset Platform

 3. Carbonindependent.org

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

1 kommentar til “Min totale CO2-udledning”

 1. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new
  updates.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *