61701811_2350123061932835_8885603327522373632_n

Klimadysten: Det Har Vi Lært

I 5 uger har Sara og AC deltaget i Klimadysten. Her er en lille recap af vores oplevelser og det, vi har lært!

 

Hvad er Klimadysten?

Klimadysten er en kulinarisk udfordring, som giver ugentlige “challenges” og daglig inspiration til, hvordan man laver mere klimavenlig mad. Det er arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp.

Umiddelbart lyder det måske lidt spøjst, at det er Folkekirkens Nødhjælp, der har organiseret sådan en dyst – men det giver egentlig meget god mening. Når klimaforandringer som oversvømmelser og tørke rammer, rammer de nemlig som oftest hårdest i de områder, hvor verdens fattigste lever. Verdens fattigste, som i forvejen næsten intet har.

Vestens produktion og forbrug af fødevarer betyder en stor del for klimaforandringer på den anden side af jorden. Og i vores dagligdag tænker vi måske ikke så meget over, hvad vores aftensmad gør ved klimaet – men det er faktisk i køkkenet, at vi alle relativt nemt kan gøre en stor forskel.

Og jo flere vi er, der ændrer vores vaner – jo større forskel kan vi lave.

 

Hvordan fungerer det?

Hver uge modtog vi en ny udfordring. Det foregik sådan her:

 

Uge 1: Tænk Globalt, Spis Lokalt

I denne uge måtte vi kun spise dansk-producerede fødevarer. Det tvang os til at se på alle madvarer i supermarkedet – og selvom vi begge normalt primært køber dansk, så var det stadig en udfordring, når alting skulle være dansk. Blandt andet kunne vi ikke finde danske bananer i fakta, så det blev til nul point på smoothie-kontoen i uge 1.

I uge 1 var min yndlingsopskrift de bagte rodfrugter med lakridspulver – en kombination, jeg umiddelbart syntes lød lidt spøjs, men som fungerede rigtig godt.

62613477_566478243879360_6175023838946918400_n

Uge 2: Grønne Dage

I uge to skulle vi “give dyrene nogle fridage”. Eftersom Sara og jeg begge primært spiser vegetarisk til hverdag, var det ikke en kæmpe udfordring, og vi er vant til, at kødet ikke behøver at være måltidets omdrejningspunkt.

I denne uge fandt vi også ud af, at omkring 65% af Danmarks areal er landbrug, og at 80% af det landbrug faktisk bruges til at producere foder til kvæg – også selvom vi endda importerer en masse foder uden om det, der produceres i Danmark. Personligt synes jeg, at det er helt vanvittigt, at vi skal bruge så meget plads på at fodre dyr, som ofte lever under dårlige vilkår, i stedet for at producere grøntsager, der kan spises direkte.

Ligegyldigt hvad min holdning om landbruget er (og om vi burde indføre afgift på kød), koster det altså en del mere på CO2-budgettet at fodre dyr og gøde marker. Dyrene udleder som så vel bekendt også en masse tarmgasser, som også er dårlige for klimaet. Det nye koncept Andelsgårde er en andelsbevægelse der forsøger at købe landbruget tilbage i fællesskab for at samarbejde om at gøre jorden mere bæredygtig.

Én af opskrifterne i uge 2 var en forret, som jeg endte med at spise som et helt måltid – grillede asparges på sprødt rugbrød med pocherede æg. Jeg brugte også Naturli’s veganske “Smørbar” til at smøre på rugbrødet – og mums et måltid! Det var enormt lækkert, og det havde jeg aldrig selv fundet på.

Sara har også lavet en video, hvor hun går igennem de forskellige faktorer i en vegetarisk diæt:

https://www.instagram.com/p/BxIIyxYhNaZ/

Uge 3: Red Resterne

I uge 3 havde vi fokus på at minimere madspild – et relativt stort samfundsproblem, da det estimeres at ca. ⅓ af al mad der bliver produceret, går til spilde. Det er et problem, fordi vi bruger langt flere ressourcer, end jorden kan holde til på lang sigt, og også fordi det estimeres at vi i år 2050 vil være ca. 9 milliarder mennesker på jorden.

Personligt var mit fokus på at tage rester hjem fra arbejde i det omfang, det kunne lade sig gøre for mig. Derudover forsøgte jeg at 1) have tørre proteinrige basisvarer som fx kikærter og quinoa på lager, og 2) være lidt kreativ i køleskabet med de ting, der nu var – og så fik jeg blandet lidt sjove ting, men sparede egentlig også en del penge – så win win!

Når vi nu taler om madspild, vil jeg også lige slå et slag for et par virksomheder, som gør det godt på det område:

 • Plantjammer – en app der genererer plantebaserede opskrifter ud fra det, du har i køkkenet
 • Yourlocal – en app, hvor du kan finde madvarer, hvis holdbarhed snart overskrides og derfor sælges billigere
 • TooGoodToGo – en app hvor du kan hente rester fra restauranter og caféer, der har mad tilovers efter fx aftenserveringen
 • GRIM – en organisation der samler og videresælger de misformede men lækre frugter og grøntsager, som supermarkederne ikke vil have


Uge 4: Spis og Drik For En 20’er!


Hvorfor er det klimavenligt at spise billigt? Det er det egentlig heller ikke. Men et madbudget på 20 kr. om dagen per person er faktisk langt mere, end hvad de fleste mennesker har i de lande, der er hårdest ramt af klimakrisen.

For mig handlede det også om at tænke lidt anderledes. Jeg havde en uge forinden skrevet mig op til Københavns Fødevarefællesskab, hvor jeg fik nogle enormt lækre grøntsager for 100 kr. for en hel pakke. Jeg bor alene, så derfor måtte jeg få den ene pose til at række til 5 dages aftensmåltider – men jeg gjorde det!

But how, spiste jeg så bare kun grøntsager? Nej, det skal lige siges, at jeg også fik tømt en del ud i fryseren. Og inden ugen startede havde jeg købt en ost, som lå i køleskabet og som jeg faktisk fik til at række til 3 måltider fordi jeg brugte det som en ekstra topping på tallerkenen. Denne uge lavede jeg også en anden udfordring til mig selv, da jeg i forvejen var lidt low on cash – jeg satte et spending budget for hele ugen på 150 kr. – jeg havde dog betalt de 100 kr. for grøntsagerne fra Københavns Fødevarefællesskab inden da, så kun 40 kr. Ud af de 150 måtte gå til aftensmad.

 

Resultatet? Jeg endte med kun at have brugt 24,50 kr. indtil fra mandag morgen søndag morgen. Det fejrede jeg så om søndagen ved at gå ud og spise en sandwich med en barndomsven – i alt kom ugebudgettet op på 144 kr. Det lærte jeg også en del af!

Uge 5: Fællesspisning

Fællesspisning er både socialt og klimavenligt, så længe resterne også bliver spist. I denne uge tog jeg til Fællesspisning hos Mellemfolkeligt Samvirke i forbindelse med en workshop, der blev afholdt af borgerbevægelsen Så Er Det Nu, som jeg hjalp.

Et lækkert måltid for 50 kr., hvor man kunne spise sig propmæt i vegetariske godter og et helt vanvittigt lækkert naanbrød! Det er ikke sidste gang, jeg har gjort det 🙂

Hvad har vi lært?

 

Selvom vi begge spiser vegetarisk og fokuserer på at købe danskproducerede fødevarer, har vi lært at der er meget andet man kan gøre for at spise klimavenligt.

 

En opsummering ville nok se nogenlunde sådan her ud:

 1. Økologi er ikke nødvendigvis klimavenligt, men det er miljøvenligt – det tager længere tid for økologiske afgrøder at bære frugt og økologi udleder derfor også mere CO2, men til gengæld er det bedre for vores miljø
 2. Der er mange forskellige ting, man kan gøre for at spise klimavenligt – og det er ikke nødvendigvis så sort/hvidt, som man kunne tro
 3. Man kan bruge sine rester til mange ting – og det er nemmere end det lige umiddelbart ser ud til at være
 4. Det danske landbrug kan helt sikkert optimeres – og jeg tænker at jeg vil prøve at tjekke bevægelsen Andelsgårde ud
 5. Det er ikke så svært at spise billigere – hvis man bare bruger en lille smule energi på at tænke rester og basisvarer ind i hverdagen
 6. Fællesspisning er ikke nødvendigvis forbeholdt veganske hippier (intet ondt sagt om veganske hippier, som jeg faktisk beundrer en hel del) – men en fed måde at møde nye mennesker på, samtidig med man får et lækkert måltid
 7. Der findes flere former for kooperativer, som man kan gøre brug af – eksempelvis er jeg enormt glad for at have meldt mig ind i Københavns Fødevarefællesskab, og for at have fundet fællesspisning som en interessant måde at bruge en aften på.

Hvad har vi tænkt os at gøre nu – og hvad kan du gøre?

 

Personligt vil jeg fortsætte med at bekæmpe madspild i højere grad, end jeg gjorde før klimadysten.

Jeg vil også fortsat være aktivt medlem i Københavns Fødevarefællesskab, og min intention er også at gøre brug af fællesspisning mere. Derudover vil jeg også prøve at skære lidt mere ned på mit forbrug ift. mad og prøve at slå autopiloten en smule mere fra, når jeg handler. De lokale varer er nok noget af det, der har gjort et størst indtryk på mig – det giver jo så god mening, at vi spiser og forbruger de varer, der er produceret tæt på os.

 

 

Ressourcer:

 

Lokale & anderledes fødevarer

 • GRIM – spis de misformede men lækre frugter og grøntsager, som supermarkederne ikke vil have
 • Københavns Fødevarefællesskab – en fantastisk måde at spise økologisk og lokalt på

Fællesspisning

Rester

 • Plantjammer – en app der genererer plantebaserede opskrifter ud fra det, du har i køkkenet
 • Yourlocal – en app, hvor du kan finde madvarer, hvis holdbarhed snart overskrides og derfor sælges billigere
 • TooGoodToGo – en app hvor du kan hente rester fra restauranter og caféer, der har mad tilovers efter fx aftenserveringen

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *